donderdag 7 april 2011

Kokkerellen enzo

Ik heb in een blog op Hyves wel eens geschreven over één van mijn grootste hobby's en dat is het verzamelen van recepten en kookboeken.
Voor mij is het doorbladeren van een kookboek pure ontspanning.
Het liefst heb ik een kookboek met kleurenfoto's. Zodat je kan zien hoe het eindresultaat er, bij het goed en strak opvolgen van de receptuur, uit hoort te zien.
Naast de vele kookboeken die ik boven in één van de logeerkamers bewaar, beschik ik ook over een uitgebreide collectie tijdschriften die kookgerelateerd zijn. Gratis tijdschriften die sommige winkels uitgeven en een hele bundel oude Tip Culinair-bladen. Zo nu en dan worden die tevoorschijn gehaald en blader ik daar, verlekkerd vanwege die aantrekkelijke foto's, door.

Ik zou de recepten allemaal wel willen uitproberen. En als de CF mijn leven momenteel niet zo zou beheersen zou ik continue in de keuken staan. Eten en Alie zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gesprek met mijn moeder of vriendin Patricia gaat al gauw weer over eten. Wij zijn Bourgondiërs in hart en nieren.
Mensen die altijd maar zeiken over eten heb ik niks mee. 
Eten heeft voor mij ook alles te maken met gezelligheid. En gezelligheid; dáár houd ik ook zo van!!!! 
Als er dan ook één televisiekok is waar ik het naar alle waarschijnlijkheid heel goed mee zou kunnen vinden dan is dat Nigella Lawson wel.
Die weet zo overtuigend haar kookprogramma over te brengen op de kijker. Je gelooft ook écht dat ze van eten houdt. En net als bij mij gaan gesprekken op verjaardagen en dergelijke bij haar óók steevast over eten en koken.
Albert vind haar een viespeuk. En tja, eerlijk gezegd kwam ze in de beginperiode ook een beetje 'onhandig' over. Als ze haar pasta af moest gieten gebeurde dat met zoveel geweld dat de helft van de spaghetti naast vergiet of schaal belandde. Als ze eitjes moest gebruiken tikte ze die boven een schaaltje open en gooide ze de lege eierschalen over het kookeiland naar de andere kant, waar de gootsteen zat. Met de kleverige handjes, waar ze zo even nog de eidooiers van het eiwit scheidde, pakt ze zonder problemen haar pepermolen om peper te malen.
Ik kan me er niet zó druk om maken, zolang dát soort onhygiënische toestanden maar niet in onze keuken plaats vinden. Albert kijkt pertinent niet als hij de stem van Nigella uit onze kijkbuis hoort komen.
Een andere kok die mij fascineert is Jamie Oliver. Ik heb inmiddels vier kookboeken van hem en het verveeld nooit. Zijn laatste boek; Jamie in 30 minuten die ik mezelf onlangs cadeau heb gedaan is dan ook een echte aanrader.

Maar ondanks mijn fascinatie voor de 'grote' chefkoks, heb ik ook heel veel bewondering voor de kleine hobbykok.
Toen Albert in 1993 op zichzelf ging wonen had hij nog nooit gekookt, want een eitje bakken noem ik geen koken. Dat is zo simpel, dat kan zelfs een kleuter nog.
Hij had een 'spoed cursus' koken van zijn moeder gekregen, maar dit stelde niet veel voor; aardappelen schillen, aardappelen koken, een schnitzeltje bakken en een blikje sperzieboontjes opwarmen. Do I need to say more???
Ik was natuurlijk ook al in beeld en in de weekenden deed ik mijn best in de keuken. Ik vond het heerlijk, want zoals gezegd; koken is mijn hobby.
Gelukkig, voor mij, vond Albert kokkerellen wel interessant en al gauw stonden we samen in de keuken. En toen we samen gingen wonen was het de afspraak; wie het eerste thuis komt van het werk begint alvast met koken.
Gaandeweg leerde Albert dus ook koken. En het moet gezegd; hij leerde GOED koken. En deed soms ideeën op in de wachtkamers van het UMCG, als ik weer eens een onderzoek had en hij een oude Libelle of Margriet spotte. Dáár is ook zijn beroemde kip uit de römertopf geboren. Want laat ik duidelijk zijn; Albert draait inmiddels zijn hand niet meer om voor de meest ingewikkelde recepten of gerechten.
Er zijn, in mijn optiek, dan ook maar twee mensen die zó lekker kunnen koken dat ze mij ervoor wakker mogen maken; mijn eigen keukenprinseskoningin Mina (mijn moeder dus) en mijn eigen kookprinskoning Albert.
En allebei koken ze geheel ZONDER kookboek of recept. Puur uit het hoofdje en met heel veel gevoel en liefde voor het koken en eten.....kerst 2008


2 opmerkingen:

  1. o super blog weer mop ik herken mij er weer in samen kletsen over lekker eten mmmmmm is mij ok wal aan tezien ja

    BeantwoordenVerwijderen