donderdag 2 februari 2012

Een minpunt(je) voor de gemeente Emmen

Albert maakt nu ruim tweeënhalf jaar bruidsreportages maar nog nooit heeft hij zoiets belachelijks mee gemaakt als afgelopen dinsdag bij de gemeente Emmen. 
Een koppel had hem ingehuurd om wat kiekjes te maken van hun dag. Ze zijn vorig jaar de trotse ouders van een jongetje geworden en wilden mede om die reden in de echt verbonden worden. 
Het lag overigens wel in de bedoeling om het klein te houden, geen toeters en bellen en daarom werd er gekozen voor de dinsdag. 
Een trouwerij bij de gemeente Emmen is op de dinsdag gratis. En dat heeft het bruidspaar, de getuigen én fotograaf (mijn Albert dus) geweten.
Van te voren was duidelijk gemaakt dat bij de 'ceremonie' enkel de getuigen aanwezig mochten zijn. Maar ieder mens met een beetje gevoel en emotie in zijn of haar lijf snapt toch dat zélfs bij de kleinst-aangelegen huwelijksplechtigheden een fotograaf hoort te zijn, die op het juiste moment de handtekening, zoen, of wát dan ook maar, op de gevoelige plaat hoort vast te leggen. En dat het voor datzelfde paar ook erg belangrijk is dat hun acht maanden oude zoontje hierbij aanwezig is. 
Nee, bij de gemeente Emmen snapt men dat klaarblijkelijk níet!!!
 
De ambtenaar die het stel zou trouwen blafte dat Albert niet mee naar binnen mocht. En daarna op vinnige toon naar de baby wijzend; 'En hij ook niet.'
Gelukkig wist de moeder nog snedig genoeg te eisen dat baby A aanwezig zou zijn en daarop werd er dan zuchtend aan dat verzoek gehoor gegeven. 
Dat er afspraken en regels zijn, waar men liever niet vanaf wijkt, kan ik me heel goed voorstellen. De ceremonie zelf vond namelijk plaats in één van de kamertjes beneden die ook als spreekkamer voor de sociale dienst bijvoorbeeld gebruikt worden. Groot zijn die kamertjes allerminst. Dus het is logisch dat men niet een hele schare mensen mee mag nemen, maar potverdorie; de fotograaf én de baby van het bruidspaar te ontzeggen vind ik héél ver gaan. 
Zoals gezegd mocht baby A uiteindelijk mee naar binnen, maar mijn Albert dus niet. 
Hij legde gehaast aan één van de getuigen uit hoe zijn camera werkte. Had de camera op automatisch gezet en hoopte maar dat de vrouw zich ermee zou kunnen redden. En jawel; er zijn foto's gemaakt. Maar niet het soort of kwaliteit die Albert zou maken. Met een groot wit vlak van de muren en helemaal onderin beeld alleen de hoofdjes van het bruidspaar is dat nou niet het soort foto wat Albert graag zou zien. 
Maar goed, ook een goede fotograaf moet zich hier mee kunnen redden en ik weet zeker dat Albert er toch iets van weet te maken. 

Het bruidspaar was welgeteld zeven minuten binnen. Ze kregen enkel een handje van de trouwambtenaar waarop de ceremonie gelijk begon. Geen inleidend praatje of even een stoel aanbieden. Nee hoor, 'blijf maar gewoon staan. 't Is zo achter de rug.' 
Terwijl Albert op de gang staat te wachten schrijft hij een geïrriteerde krabbel op zijn FaceBook. Het is duidelijk dat hij behoorlijk verbolgen over deze gang van zaken is. 

Zelfs als hij even later thuis komt is hij nog boos. Hij verteld dat hij in de auto zo boos was dat hij er zelfs verdrietig van was. Niet voor hem zelf, maar voor het bruidspaar. Dat ondanks het feit dat ze het klein wilden houden dít net zo goed een belangrijke en mooie dag voor dit bruidspaar moet zijn. Dat ook mensen die géén bakken met geld aan hun huwelijksdag kunnen en of willen besteden, recht hebben op een vriendelijk woord van de trouwambtenaar. Ook recht hebben op een mooie, bijzondere dag. 
De ambtenaar was ronduit bot en onvriendelijk en dát zat Albert erg hoog. 
Hij kent de bruidegom persoonlijk erg goed en had hen dit niet gegund.  

Als ik dit even later allemaal hoor snap ik zijn boosheid. En kan ik ook niks anders bedenken dan dat de gemeente Emmen hier geen schoonheidsprijs verdient. Ik vind het ronduit schandalig.
Het is goed te horen dat het bruidspaar dit voorval niet de rest van hun dag heeft laten beïnvloeden. Ze hebben er nog een hele mooie dag van gemaakt met hun naasten. Maar het is sneu als je bedenkt dat ze zelf een dag later ook een rare bijsmaak in hun mond krijgen van datgene dat in het gemeentehuis is gebeurt.
En omdat ik het zo'n MISSER eersteklas van de gemeente Emmen vind, besloot ik daarom deze blog te schrijven om Emmen even flink door de smurrie te trekken, hahahaha. Nou, dát is wel gelukt geloof ik.
Ben nu overigens wel benieuwd hoe het in andere gemeentes gesteld is. Zou dat ook zo'n klunzige meuk zijn??
Let me know, let me know!!!!

4 opmerkingen:

 1. Je blogje uitprinten en opsturen naar de gemeente zou ik zeggen!
  Belachelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Belachelijk!!!! Ik heb plaatsvervangende schaamte! Echt waar! Het verbaast me wel. Wij zijn 8 jaar geleden ook op een dinsdag (gratis) getrouwd en wij waren daar wel welkom met de hele familie! We hebben zelfs nog parkeerkaarten voor iedereen gehad.....
  De gemeente Emmen gaat er zo wel heeeeeeeeeeeeel hard op achteruit!
  Maar evengoed wel heel sneu voor het bruidspaar en voor Albert!!!
  Groetjes Renate

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh echt waar Renate???
  Nou zelfs die parkeerkaarten kon er niet vanaf. Heel treurig en sneu voor het bruidspaar hoor.
  Maar nu hoorde ik van mijn vader dat de gemeente van die 'gratis' trouwdagen af wil. Misschien is dit hun tactiek?? Dan gaat dat plan wel lukken denk ik......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen