donderdag 14 februari 2013

Thuis...!!!

Twee weken geleden vierde mijn vader zijn vijfenzestigste verjaardag en om het maar meteen gezellig te houden kreeg iedereen de griep. 
Mijn vader voelde zich niet lekker (al had hij niet meteen door dat hij ook met de griep besmet was), mijn nichtje, mijn tante en ook mijn eigen Albert snufte er wat op los. 
Om een heel lang verhaal enigszins kort te houden; het feestje dat door de oude werkgever voor mijn vader was georganiseerd is door gegaan, maar je moet niet kijken hoe. 
De volgende dag zakte iedereen als een plumpudding weer inéén om verder uit te zieken. 
Het feestje zélf was trouwens goed georganiseerd en het was voor mijn vader dan ook een hele verrassing om zelfs oud-collega's te zien met wie hij ruim twintig jaar geleden in Zuidbroek heeft gewerkt. 

Zoals gezegd; de volgende dag kakte iedereen weer in. Behalve mijn moeder én ondergetekende, want hoewel ik me niet topfit voelde, had ik geenszins last van griep of griepverschijnselen. 
Albert daarentegen klaagde en kraakte dat het een lieve lust was. Hij voelde zich echt niet goed. 
Mijn moeder heeft nog soep en andere boodschappen voor ons gehaald want er kwam weinig uit mijn man. 
Na een lange, slapeloze nacht, voelde Albert zich die zondag nog steeds niet fit. Ik had 's morgens overigens weinig last en gaf te kennen dat hij maar eens een poos moest gaan slapen. Daar zou hij vast van opkikkeren. En uiteraard deed ik vrolijk mee. 
Maar toen ik later die ochtend wakker werd; ....Mozes, kriebel, wat voelde ik me belabberd. Ik had een droge, schrale hoest, en ondanks de paracetamol flinke koorts. 
Albert klom uit bed en besloot mij die dag maar een beetje te laten hangen. Wat ik uiteraard ook deed.
's Avonds ben ik even uit bed geweest om naar De Reünie en De TV-show te kijken, maar ik kon het maar nauwelijks vol houden. En was blij toen dit was afgelopen en ik weer naar bed kon.

Tja en dan kun je natuurlijk door blijven klungelen en hopen dat het allemaal vanzelf weer over zal gaan, maar als je al íets mankeert is het gewoon verstandiger om met de griep even je eigen arts te bellen. En dat heeft Albert maandag dan maar gedaan. Met de vraag of mijn arts misschien een bedje voor mij wou regelen.
Mijn longarts belde later terug dat hij een bed had gevonden, maar dat ik via de spoedeisende hulp werd opgenomen. Écht, hoe ziek ook, ik was des duivels. Als er al iets niet prettig is, is het via de spoed te moeten. Vooral als je je ziek en zwaar ellendig voelt, kun je die nutteloze tijd op de spoed missen als kiespijn.
Maar ik had klaarblijkelijk weinig keus en dus togen we die avond naar de SEH van het UMCG. Om precies acht uur, de vrolijke tonen van GTST vulden de wachtruimte, namen we plaats alwaar het wachten begon.
Ik werd gezien door dokter Biggelaar die het in z'n uppie razend druk had met alle influenzapatiënten die binnen stroomden. Het stond vast; ik werd opgenomen, maar nu moest er nog een bed gezocht worden.
PARDON???? Had mijn eigen longarts enkele uren daarvoor niet verklaard dat hij een bed voor mij had?? Nee dus. En als er al niet een dieptepunt was in mijn relatie met mijn eigen CF-dokter, dan hebben we die op dat moment wel bereikt. Het vertrouwen was al aan het weg ebben, maar door die hele actie rondom mijn opname vorige week, is het vertrouwen helemaal foetsie.

Dokter Biggelaar was van mening dat ik geïsoleerd verpleegd diende te worden. En dan kom je dus uit bij de sluiskamertjes op E4. Mijn favoriete afdeling.
Het was bijna half drie 's nachts toen ik naar E4 werd gebracht en omdat er op dat moment geen kamer voor mij vrij was, mocht ik in de onderzoekskamer slapen. In afwachting van het overplaatsen naar de afdeling werd ik alsmaar benauwder en benauwder en dus zieker en zieker.
Ik wist gewoon niet meer waar ik een beetje lucht vandaan moest halen. Mijn zuurstof werd omhoog gedraaid naar 3,5 liter maar ik vernam nauwelijks verschil.
Het was voor het eerst dat ik bang van mezelf werd. En ik zag mijn eigen angst weerspiegeld in Alberts gezicht.
Ik heb die nacht niet geslapen. Ik kon ook simpelweg niet liggen. En dus heb ik de hele nacht rechtop in bed gezeten; hijgend als een oud, versleten paard. Ik was kapot die ochtend.

Dokter Wouter was nog steeds zaalarts op E4 en melde dat hij met mijn eigen longarts zou overleggen of ik wat morfine mocht om de benauwdheid wat in te tomen.
Hij had z'n hielen nauwelijks gelicht of ik kreeg zelf een ingeving; draai die zuurstof wat verder open..... En dat deed ik. Omdat 4 liter nog steeds geen zoden aan de dijk zette, draaide ik de zuurstof op 5 liter en eindelijk, eíndelijk, leek mijn ademhaling rustiger te worden. Eindelijk kon ik wat ontspannen en zelfs op één kant, half omhoog, liggen.
Eten lukt niet als je constant aan het adem happen bent en dus koos ik voor vloeibaar eten; pap, vla en yoghurt. Het was enigszins te doen.

De eerste paar dagen was Albert bijna hele dagen bij me. Hij hielp me waar mogelijk en dat was een prettig idee.
Vanaf donderdag raakte ik mijn stem kwijt. En fluisteren is zo enorm vermoeiend.
Eigenlijk is mijn stem pas sinds gisteren (woensdag) weer terug. Het is voor het eerst dat ik het zo lang zonder stem heb moeten doen.
Heel langzaamaan knapte ik weer op. Uit de kweek was naar voren gekomen dat ik inderdaad last van de griep had en dus stond er Tamiflu op het medicijnenmenu. Uit voorzorg werd ook maar meteen begonnen met een nieuwe iv-kuur; Tobra en Tazocin. En het blijkt dat die nodig is. Want o, o, wat zit ik vol.

De vrijdag begon dokter Woutertje over ontslag. Ik had het ergste gehad, hij wilde het weekend even aankijken en dan maandag verdere stappen bespreken. En een ieder die mij kent weet dat ik de laatste ben die hier nee tegen zegt.
En zo gebeurde het dat maandag werd afgesproken dat ik naar huis mocht. De Tamiflu was inmiddels gestopt (schijnt standaard vijf dagen voor te staan), ik zag er weer redelijk kwiek en helder uit en het kuren van de antibiotica zou thuis afgemaakt kunnen worden.

En dus ben ik gisteren thuis gekomen. Toch merk ik dat ik er nog lang niet ben. Het valt me toch allemaal nog wel vies tegen. Hoefde ik in mijn vertrouwde ziekenhuiskamertje maar een paar meter te lopen voor ik op het toilet zat, nu is de afstand iets groter en dat kost me best wel wat moeite.
Ik moet het dus allemaal in stapjes doen. Dat had ik daar, in het ziekenhuis, niet zo in de gaten, maar nu word me dat toch weer eens duidelijk gemaakt. Niet dat het erg is. Ik mag er ook niet vanuit gaan dat ik me meteen weer als vanouds voel, gezien de omstandigheden mag ik allang blij zijn dat het hierbij is gebleven.

Ik heb nooit lichtzinnig over de griep gedacht, maar ik heb ook nooit kunnen vermoeden dat je je zó enorm ellendig en ziek kunt voelen. Ik heb daarom wel besloten om voor mezelf nóg strenger te zijn. Ten tijde van griep en verkoudheid maar extra voorzichtig zijn om naar verjaardagen en/of bijeenkomsten te gaan. Geen onnodige handen schudden en laat het zoenen nu ook maar achterwege. Het blijkt wel; je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Ik ben in dat weekje UMCG enorm verwend met kaarten, o.a door de CF-clan. Hiervoor wil ik jullie enorm bedanken. Het verbaasd me soms dat tijdens een ziekenhuisopname berichtjes, kaartjes en dergelijke uit volkomen onverwachte hoek komt, terwijl de mensen waar je iets van verwacht te horen, in alle talen zwijgen.
Ik ga nu nog even door met aansterken en verder kuren en hopelijk voel ik me bij de volgende blog weer stukken fitter dan nu.

Liefs,4 opmerkingen:

 1. Hoi Alie,
  Gelukkig dat het wat beter gaat. Ik wil de volgende keer ook wel een kaart sturen naar je huisadres of ziekenhuisadres. Kun je hem dan richten aan het UMCG ziekenhuis - longafdeling, en brengen zij hem dan naar je kamer? (gelukkig niet zoveel ervaring met het verzenden van ziekenhuiskaarten).
  Groetjes,

  Karlijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alain, Patries en Indy15 februari 2013 om 13:30

  Weer mooi geschreven hoor..... Hopelijk ga je je gauw weer wat beter voelen. En idd, maar extra voorzichtig doen.
  Liefs van de Meijertjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je weer thuis bent Alie!
  De griep maakt veel slachtoffers onder de CF'ers dit jaar!
  Hopelijk trek je langzaam maar zeker eens goed bij, zodat je hierna een hele poos gevrijwaard blijft van ellende en gedoe.
  Liefs uit Limburg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker thuis Alie....nu nog een beetje aansterken en op krachten komen. Griep kan voor ons gewoon helemaal verkeerd uitpakken.
  Dikke knuff

  BeantwoordenVerwijderen