dinsdag 31 mei 2011

open brief...

Geachte minister Schippers,

Eigenlijk kan ik u maar één ding vragen; waarom??
Waarom moet er wéér in de gezondheidszorg gesneden worden??
Waarom denkt u dat er financieel nog in de gezondheidszorg gesneden KAN worden?? Wie heeft u dat verteld, nee; wie heeft u dat wijsgemaakt??
U bent geboren met een goed stel hersens, hebt gestudeerd, hoe komt u in hemelsnaam bij het idee dat juist in díe hoek nog méér bezuinigd kan worden, dan nu al gebeurd.
Vertel me alstublieft waarom; want ik, en met mij DUIZENDEN zieke medemensen in Nederland begrijpen dit niet.

Het volgende las ik op de site van Nu.nl

DEN HAAG - Het kabinet snijdt mogelijk hard in het persoonsgebonden budget. In één van de opties die tijdens de ministerraad komende woensdag op tafel liggen, houdt slechts 10 procent van de 130.000 mensen het zorgbudget over.


Weer een potje waarin gegrabbeld wordt door de overheid.
Hebt u enig idee, hoeveel vrijheid een persoonsgebonden budget geeft?? Dat er daadwerkelijk mensen bij het lezen van dergelijk nieuws ziek van ellende zijn en zich afvragen hoe het nu verder met hun moet??
Sommige patiënten zullen nu bijvoorbeeld opgenomen moeten worden, omdat ze dagelijkse zorg nodig zijn, dat zelf konden inkopen, maar nu weer terug bij af zijn. U pleit wel dat het allemaal kostenbesparend gaat werken, maar ik garandeer u dat het tegendeel waar is.

Waar gaat het in hemelsnaam naar toe in Nederland. We beginnen steeds meer en meer op Amerika te lijken. En dat is een heel ernstig scenario minister Schippers.
Van de tien medicijnen die ik vandaag de dag slik, moet ik bij vijfenzeventig procent zelf bijbetalen. En helaas zijn het medicijnen, zoals dat vaak bij medicijnen het geval is, waar ik niet zonder kan.
Alle extra kosten proberen de chronisch zieken vaak op een bepaalde manier gecompenseerd te zien, (dat moet ook want de kosten rijzen de pan uit) bijvoorbeeld bij hun belastingaangifte; maar ook hier heeft de regering een mes in gezet. De drempel is verhoogd. Waarom????
De zorgtoeslag die destijds in het leven is geroepen is voor veel zieken een lachertje.  

Het is treurig dat er zo met de zieken in Nederland wordt omgegaan.
Soms heb ik het gevoel dat ik twee maal gestraft word in mijn leven; mijn eerste straf is de ziekte waar ik mee geboren ben (taaislijmziekte).
Dát is niet bepaald een prettige ziekte, maar zoals ook met de medicatie; welke ziekte is wél prettig??
Door die taaislijmziekte zijn mijn longen slecht en is mijn longfunctie op dit moment 27%, u begrijpt dat ik wel eens benauwde momenten meemaak...:-) Naast die slechte longen hebben veel taaislijmpatiënten een slechte spijsvertering waardoor ze enzymen moeten slikken. En alsof dát nog niet genoeg is zijn er ook taaislijmpatiënten die een verstoorde leverfunctie ontwikkelen. Ik ben zelf één van de 'gelukkigen' die diabetes heeft gekregen en sinds 1997 mezelf mag spuiten.
Geloof me; wij maken een HELEBOEL KOSTEN!!!!!
De tweede straf die ik ervaar is de overheid; die het mij en al die andere zieken in Nederland zo moeilijk maakt. Een gezond mens heeft geen idee van de kosten die een chronisch zieke maakt. Want het gaat véél en veel verder dan alleen de bijbetalingen van de medicatie. Wat dacht u van vele ritjes naar het ziekenhuis. De vele ritjes naar de apotheek, in mijn geval toch een dikke uur rijden (heen en terug).
Parkeerkosten in de garage van het ziekenhuis. En wat te denken van de partner die dagelijks een bezoekje wil brengen als de zieke in het ziekenhuis ligt. En om uw beeld een beetje bij te stellen; het gaat bij een chronisch zieke nooit om een eenmalige opname. Het kunnen er tientallen in een jaar zijn.
Tel maar op. Pling, pling, kassa!!!
In het geval van de taaislijmpatiënt hebben wij de pech dat we veel zout uit zweten. Dat had u vast al gegoogeld, dus ik vertel u niks nieuws.
Maar dat zout zorgt ervoor dat onze kleding, ondergoed, beddegoed etc etc, sneller slijt. Het moet ook vaker gewassen worden, want bij koorts (en dat is toch wel iets dat vaak bij een infectie voor komt) verschoon je veel sneller je beddegoed en slaapkleding. Tel maar weer op; het regelmatig wassen van kleding en beddengoed (wasmiddel, wasverzachter, water, electra voor de wasmachine) en het sneller slijten, dus sneller nieuwe aankopen moeten doen; pling, pling, kassa!!!

Ik kan nog wel vele, vele voorbeelden noemen; dieetkosten, homeopathische supplementen, telefoonkosten, kosten voor de fysiotherapie, kosten voor de sportschool (word je soms zonder pardon voor aangemeld door je fysiotherapeut omdat beweging zo belangrijk is) etc etc etc. Ik zou, en met mij duizenden anderen, een boek over kunnen schrijven.
Maar minister Schippers, dat doe ik niet. Ik weet dat wij, de patiënten, in ons uppie staan als het om de gezondheidszorg gaat.

Op dit moment zit meneer Mladic in het vliegtuig op weg naar Scheveningen, zodat hij binnenkort voor het Joegoslavië-tribunaal kan verschijnen. Meneer Mladic is ook ziek. Maar meneer Mladic krijgt de rekeningen NIET gepresenteerd. Dat mag de belastingbetaler op zich nemen.
En dan rijst toch bij mij weer de vraag; wáárom??? 
Wij hebben nooit iets fout gedaan, hebben nog nooit een mens naar een andere wereld geholpen en tóch moeten wij boeten en word ons tekort gedaan.
Want ja; zo zie ik het mevrouw Schippers. Wij, de zieken en gehandicapten in Nederland word tekort gedaan. En dat is een grof schandaal. 
Wij hebben er nooit voor gekozen om ziek te worden of ziek te zijn. Wij zouden dolgraag een 'gezond' leven willen leiden. Werken en niet afhankelijk zijn van een overheidsinstantie, onzelf kunnen ontplooien en datgene gaan doen waar ons hart ligt. Maar helaas is dat ons niet gegeven.
Probeer het ons dan in ieder geval iets gemakkelijker te maken en houd op met klieren en bezuinigen. Iedere chronisch zieke zal u dolgraag helpen met een lijst waarop u daadwerkelijk bezuinigen kunt (en dat zijn er veel), maar blijf af van de gezondheidszorg. Die zorg zou ook UW zorg moeten zijn....

Met vriendelijke groet,

Alie Eerenstein 

2 opmerkingen:

 1. Hey schat,

  Erg goed omschreven en uitgelegd. Ben het helemaal met je eens we gaan steeds meer de Amerikaanse kant op, daar is het het geen enkel probleem zorg te regelen als je maar genoeg dollars hebt. Hier in Nederland gaan we ook al mooi die kant op "genoeg euro's genoeg zorg" alleen ontbreekt bij het gemiddelde gezin de euro's. Zit dat stomme mens kort geleden nog te verkondigen hoe trots ze wel niet is op alle mantelzorgers en gezinnen met een ernstig ziek kind of partner, dat we in een welvarend land als Nederland een systeem hebben dat "die" mensen hun zorg perfect zelf kunnen regelen.
  Ik denk persoonlijk dat ze zelf ook een beetje zorg nodig is..... en wel de zorg over wat menselijk is en wat niet.
  Ik maak me ook echt zorgen over hoe het gaat als er geen systeem meer zou zou zijn zoals een PGB. We betalen al veel te veel geld aan de overheid aan belastingen, op sommige dingen zelfs dubbel belasting ( brandstof )
  Wat leven we op dit moment toch in een vreemde wereld dat criminelen naar wens een tv of zelf een keukentje wensen, ze dat gewoon krijgen, terwijl er mensen zijn die die dingen niet eens kunnen kopen.......!!!!!!

  Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit heb je heel goed verwoord. Niks meer aan toe te voegen.

  Groetjes Erna ( moeder van o.a. een 14 jarige met CF)

  BeantwoordenVerwijderen