maandag 23 mei 2011

Stieg Larsson; Millennium

Je kent het vast wel; een boek dat zó heerlijk leest, waar je jezelf zo in kunt verliezen dat het moeilijk is om het weg te leggen. Een boek dat zó goed geschreven is dat je bijna niet kunt wachten op een vervolgexemplaar. Een boek dat ik je simpelweg moet aanraden.....
En daarom wijd ik mijn volgende schrijfsel aan Stieg Larsson, de auteur van de Millennium-trilogie. Want mensen; als ik jullie een boek, of liever gezegd 'boeken', mag aanraden dan zijn het zíjn boeken wel.
De boeken uit zijn Millenniumreeks; 'mannen die vrouwen haten', 'de vrouw die met vuur speelde' en 'gerechtigheid' zijn stuk voor stuk bestsellers geworden. En terecht.
Helaas voor Larsson zelf heeft hij dit grote succes niet meer lijfelijk mogen meemaken, want hij stierf in 2004 op vijftigjarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct. Pas na zijn overlijden werden de voltooide manuscripten uitgegeven en inmiddels ook verfilmt.Nu ben ik niet bepaald een hele snelle lezer en toen ik het eerste deel onder ogen kreeg schrok ik ook behoorlijk. Ruim 550 pagina's kreeg ik voor m'n kiezen. Met míjn leestempo (ik lees eigenlijk alleen maar 's avonds op bed, als ik bezig ben met mijn laatste vernevelsessie van die dag) zou ik daar waarschijnlijk wel een jaar over doen.
 Maar ik begon vol goede moed en raakte al snel verslaafd. 
Deel één mocht ik van een vriend lenen, die op dat moment zelf met deel twee bezig was. Toen ik deel één uit had mocht ik deel twee van een buurtgenote lenen en nu ik ook deze uit heb, heb ik me vast gebeten in deel drie, wederom van die vriend. 
Begin januari werdt de verfilming op tv uitgezonden. En uiteraard heb ik gekeken, wat ik beter niet had kunnen doen. Bepaalde dingen gebeurden in de verfilming niet of juist wel en op een gegeven ogenblik wist ik niet meer hoe de verhaallijnen precies in elkaar staken. Heel onhandig.
Tóch heb ik de verfilming gekocht; want het is een hartstikke goed verhaal. Bovendien is mijn wederhelft geen lezer, maar vond hij de verfilming hartstikke goed. Ook het feit dat je naar een Zweedse film zit te kijken vonden we niet storend.

In Millennium staan twee personen centraal; de onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en de teruggetrokken persoonsschuwe hacker Lisbeth Salander.
Deel één van Millennium; 'mannen die vrouwen haten' is feitelijk een verhaal apart waarin Mikael word ingehuurd door een steenrijke industrieel om een mysterie in de familie op te lossen. Hij schakelt daarbij de hulp van Lisbeth in, die een meester is in het hacken van computers.
Samen lossen ze niet alleen het mysterie op, Lisbeth red Mikaels leven.
Dit is de reden dat Mikael niet wil geloven dat Lisbeth de moordenares is van drie mensen, in deel twee van Millennium; 'de vrouw die met vuur speelde'.
Omdat één van de drie slachtoffers een bekende van Mikael is besluit hij op onderzoek uit te gaan. Hij wil weten wie de moorden op z'n geweten heeft en wil tegelijkertijd Lisbeth's onschuld aantonen.
Hij komt erachter wat voor duister verleden Lisbeth heeft en welk groot onrecht haar is aangedaan. Dit laatste is de reden dat hij ervoor wil zorgen dat er gerechtigheid gedaan wordt in het laatste deel van Millennium; gerechtigheid'.

Echt een aanrader van een trilogie, vooral nu met de vakantie's voor de deur. Mocht je nog op zoek zijn naar een uiterst spannend verhaal dan kan ik je de Millenniumreeks aanbevelen. Heb je weinig met het genre thrillers, dan zou ik hier niet aan beginnen.

2 opmerkingen:

 1. Hoi .
  Ik had deel een op wintersport gelezen en deel 2 en 3 erna , ik vond het jammer de boeken uit te hebben.
  Ik vond wel deel 2 en 3 beter dan deel 1 .
  Ik heb de film niet gezien die ga ik nog wel kijken.
  groetjes manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens Manon, deel 2 en 3 zijn beter dan deel 1. Ik denk dat het komt omdat deze delen veel spannender zijn.
  Er schijnt nog een nummer 4 te zijn, maar door gesteggel in de familie is die nog niet uitgegeven. 'k Hoop dat de problemen bij de familie Larsson gauw uit de wereld worden geholpen, zodat wij met z'n allen ook van het vierde deel kunnen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen