maandag 3 september 2012

Barbecue op het water.....

Zoals jullie in een eerdere blog hebben kunnen lezen, was onze straat in juni winnaar van de 'mooist versierde Oranje-straat van Drenthe', een wedstrijd die door rtv Drenthe was bedacht tijdens de gekte van het EK voetbal.
Toch redelijk verrast dat wíj de prijs hadden gewonnen (een volledig verzorgde buurtbarbecue voor circa 30 personen) kwamen we er al gauw achter dat de prijs geheel verzorgd zou worden door De Schaopwas, een buffetrestaurant die in alle uithoeken van Drenthe bekend is en een heel goede naam heeft.
Tot dan waren we in de veronderstelling dat de barbecue gewoon híer in onze straat zou plaats vinden. Niets bleek minder waar; we werden dáár verwacht en gingen barbecuen op een boot.....!!!
Of liever gezegd, op een vlot. Het was voor ons allemaal nieuw en dus voor allemaal een verrassing.

Omdat Albert de initiatiefnemer van dit alles was (hij was degene die onze straat had opgegeven bij rtv Drenthe), regelde hij ook het vervoer. Verschillende stellen hadden aangegeven met eigen vervoer te willen gaan, maar een aantal verkoos dus een taxibus. En dus regelde Albert dat met de taxicentrale Borger.
ons gammele taxibusje. 'Busje komt zo, busje komt zo....'

Om kwart over zes zou het taxibusje hier zijn, maar hij kwam, zoals zo vaak, te laat. Het busje werd bestuurd door een oud mannetje, op één van de stoelen zat een jonge man, die zijn zoon bleek te zijn. Het oude mannetje, onze chauffeur dus, bleek niet met een tomtom om te kunnen gaan en daarom reed de zoon mee...;-)
Het was het meest gammele busje waar ik ooit in heb gezeten. De achterbank bleek nat, dus twee van ons begonnen de barbecue op het water met een natte bips.
En waar wij dus een busje voor acht personen hadden gevraagd, bleek er maar plek voor zeven te zijn. Dit was dus absoluut géén reclame voor de taxicentrale in dit verhaal. Maar ondanks dit alles, was dit wel een regelrechte aanleiding tot veel hilariteit onder ons in de bus.... De lol zat er dus al meteen in.

In Eext werd al op ons gewacht. Er stonden twee barbecue-vlotten klaar. De één was voorzien van een houten tuintafel met banken erom heen. Op de andere stond een lounge-set. Allebei de vlotten waren voorzien van super-de-luxe barbecues', en koelboxen en koelkastjes. Die koelkastjes stonden vol met schalen met vlees, salades, sausjes, kruidenboter, etc, etc. De koelboxen waren gevuld met blikjes drinken. Op de tafels stonden flessen wijn en beerenburg klaar om ons alvast van een natje te kunnen voorzien.
De mannen kozen voor de boot met houten tuintafel en het duurde niet lang of zij lagen met hun vlot al midden op het meer en hadden de grootste lol.
...de mannenboot...
de kok legt het één en ander uit

Bij de vrouwen was er eerst  (uiteraard) een kleine leegloop want het merendeel moest nog even 'plassen'. Terwijl wij op die dames wachtten, werd ons door de kok uitgelegd hoe alles werkte.
Iedere boot had een walkie-talkie waarmee contact gelegd kon worden met de keuken. Als er iets bij gevuld moest worden was het dus aan ons om contact op te nemen met de keuken om dit door te geven.
Daarna kwam één van de mensen van De Schaopwas in een klein rood motorbootje de boel weer aanvullen.

Toen alle dames weer terug waren van de toiletten zetten wij ook koers richting het midden van het meer. Al was het uiteraard even voorzichtig, want het besturen van een dergelijke boot word normaliter als mannenwerk beschouwd dus laten wij, vrouwen, dat over het algemeen ook graag aan de man over. Toch??
Monique en Fenja proberen onze boot naar dat van de mannen te loodsen...

Al gauw hadden wij onze vlot naast de mannenvlot gemeerd en werden beide vlotten aan elkaar gekoppeld. Waardoor het dus mogelijk werd om van de ene boot naar de andere te lopen. Wat ideaal en wat gezellig. Zo waren we dus toch samen, als groep, aan het barbecuen.
Algauw waren de broden en biefstukken op en was het vaatje bier op de vrouwenboot ook leeg (door verkeerd bier tappen, volgens de kerels, maar goed, wie zegt dat hún methode goed is?) en dus werd de walkie-talkie erbij gepakt.
En inderdaad, vijf minuten later, kwam er iemand in kokskleding onze kant op gevaren. Het was een komisch gezicht.
...ik en buurman Jan...


Het was in het begin nog heerlijk aangenaam, het zonnetje scheen, dus we hadden echt geluk met het weer. Maar tegen half negen vond ik het wat fris worden en trok ik m'n vest aan die ik voor de zekerheid had mee genomen. Met de vest aan kon ik er weer een poosje tegenaan.
Ik had vier roseetjes gehad toen ik besloot over te gaan op cola beerenburg. Men zegt altijd dat je daar warm van word, dus ik dacht dat het het proberen waard was.
Met als resultaat dat ik aan het einde van ons vaar-uitje én behoorlijk lodderig was ('k was voor één keer zo blij om mijn rolstoel te zien) én het nog steeds stervenskoud had. Ik heb geen flauw idee hoe ik de boot ben af gekomen, maar man man, die cola beerenburg zat in m'n benen hoor. En goed ook.
We mochten na het barbecuen op het water nog bij De Schaopwas naar binnen waar we van het toetjes-, en ijsbuffet mochten pakken. Maar aangezien ik niet echt veel om ijs geef én het ook nog eens erg koud had, ging mijn voorkeur uit naar koffie. Hele hete koffie.
na het varen nog even ijs eten of lekker warm worden met een kop koffie

De meeste anderen hebben zich nog even flink tegoed gedaan aan het ijsbuffet.
Om kwart over tien stond opa weer klaar met het taxibusje, ditmaal zonder zoon. Een groot deel van de jongere garde besloot nog even naar de feesttent in Valthe te gaan, maar ik besloot lekker naar huis te gaan.

Het was een super leuke ervaring. En zeker voor herhaling vatbaar.
Dus ik zou zeggen; bedankt rtv Drenthe, bedankt Erik Rossing van De Schaopwas en uiteraard; bedankt Albert dat je onze straat hebt opgegeven voor de wedstrijd. Destijds heb ik je wel eens voor gek verklaard, maar je hebt het toch maar mooi gedaan. Klasse!!!

7 opmerkingen:

 1. Na wat grappig, had er nog nooit van gehoord, wel orgineel zo,n bbq op het water. Ziet er heel gezellig uit!,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was inderdaad erg grappig en erg bijzonder Els. En het was ook heel gezellig. Zeker voor herhaling vatbaar en mocht je ooit nog eens in Drenthe komen voor een vakantie o.i.d dan kan ik je dit buffetrestaurant echt aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie fotoos , t ziet er leuk en gezellig uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Alie, zo'n barbecue lijkt me heel leuk. We gaan in de herfstvakantie naar Drenthe, het zou leuk zijn dan. Alleen het kindje van mijn zusje kan niet zwemmen. Dus of je dan een ontspannen barbecue hebt....? Misschien is het ook wel te koud.
  Alyssa is echt een schatje en een mooi kindje. Mijn dochtertje had op haar tweede verjaardag nog niet eens zoveel haar. Is wel goedgekomen gelukkig (en zo niet, er zijn ergere dingen).
  Groetjes,

  Karlijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Karlijn, wij hebben er ook bewust voor gekozen om geen kinderen mee te nemen naar deze barbecue. Al vond het oudste kind in de straat (die 12 is) dat wel 'stom'. Wij wilden ook geen risico's nemen en bovendien denk ik dat je dan als ouder zijnde ook niet bepaald rustig op het water zit. Hij (dit jochie) had in principe wel mee gekund natuurlijk, maar als je bij de één wel zegt dat hij mee mag kun je het feitelijk niet maken om andere kindjes te weigeren. 't Was dus allemaal wél of gewoon, zoals nu, allemaal niet.
   Ik denk dat er ook een bepaalde periode aan dat barbecuevaren zit. Ik geloof dat hij de vlotten vanaf april weer klaar legt, dus of je nog steeds in oktober kunt barbecuen op het water durf ik niet te zeggen. Maar ook zonder dit barbecuen kan je er goed en lekker eten hoor. 't Is een buffetrestaurant en dus voor elk wat wils (en heel gezellig ingericht).

   Ja wat een bos haar heeft Alyssa hè?? Ze heeft ook al van die kleine clipjes voor in d'r haren. Zo lief.
   Ze was vandaag wat huilerig. Had gisteren twee prikjes gehad dus daar waarschijnlijk niet helemaal lekker van.

   Groetjes.

   Verwijderen
  2. Hoi Alie,

   In het restaurant eten is inderdaad beter, daar hebben ze ook vaak een speelhoekje. Een buffet is uberhaupt fijn als het in een kwaliteitsrestaurant is (anders is het vaak een pruttelende hap).

   Arme Alyssa, 2 prikjes. Lauren werd daar ook een dagje huilerig van, meer ook niet gelukkig. Ze heeft een goede weerstand. Maar ja, we weten waar de prikjes voor zijn he.... Dus ik ging ook altijd.
   Lauren heeft nu haarclipjes: een knalgele van K3, verder veel rose / paars en glitters. Dat zullen ze bij Alyssa ook wel krijgen over een poosje.
   Ik geef Lauren wat ze mooi vindt, ik draag ook wat ik mooi vind en dat hoeven andere mensen ook niet mooi te vinden.
   Dat rose / paars en glitters gaat vanzelf over hoor ik in mijn omgeving.
   Prettig weekend,

   Karlijn

   Verwijderen