zondag 6 mei 2012

...lopen voor CF...

Op 7 juli aanstaande zal er voor de allereerste keer de Mond tot Mond-loop plaatsvinden.
Een soort van marathon, maar dan in het klein. Een initiatief van de lokale huisartsen die de mensen in onze regio bewust willen maken van een gezonde levensstijl, waar dus sporten ook bij hoort.
Een groepje vrouwen hier uit de buurt is zeer actief op loop-gebied. Of liever gezegd; zeer actief op sport-gebied, want naast het lopen word er ook nog volop getennist, volleybal gespeeld, etc etc.
Dat kleine groepje vrouwen had zich voorgenomen om mee te doen met de Mond tot Mond-loop en de actiefste van het stel, Anita, had geopperd dat ze dan best eens voor een goed doel konden gaan lopen.
Een dame uit de buurt stelde voor om voor CF te gaan lopen omdat een familielid een zoontje met CF heeft.
Maar helaas is CF nog steeds een ziekte die niet heel erg bekend is bij het grote publiek en dus zei de naam CF ook nog niet veel. Totdat buurvrouw Monique, die ook mee gaat lopen met het groepje mensen, zei dat ik ook CF heb en dan krijgt de ziekte opeens een gezicht.

Iedereen was meteen enthousiast. Met mijn eigen Albert voorop. Want ja, zodra hij hoorde waar de dames voor gingen lopen begon hij zich er meteen (positief) actief mee bemoeien.
Want het doel is natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor de CF-stichting, dat moge duidelijk zijn. Meteen ging Albert op zoek naar sponsors voor de shirten. Uiteindelijk heeft hij, zonder al te veel moeite, zes sponsors (inclusief hijzelf als a-picturefotografie) weten te vinden. Allen lokale ondernemers die meteen een steentje bij wilden dragen. Albert opperde dat het misschien een idee is om ook shirten te gaan verkopen waarvan de helft van het bedrag naar de CF-stichting zal gaan. Uiteraard moet er uitgezocht worden in hoeverre dit mogelijk is met de organisatie van de Mond tot Mond-loop en of dit zomaar mag van de gemeente uiteraard.
Waar ik overigens allang zou hebben gezegd; 'Laat maar zitten. Te veel moeite en gedoe,' maakt het Albert juist nóg actiever om te gaan organiseren. Die heeft zich er als een pitbull in vast gebeten.
Want naast het ophalen van zoveel mogelijk geld vind hij het tevens belangrijk dat er wat meer naamsbekendheid over CF komt. Dit omdat er nog een heleboel mensen zijn die niet weten wat CF is. Sommigen hebben ooit van Taaislijmziekte gehoord en knikken dan meelevend dat het toch allemaal niet te best is, maar daar heb je het dan ook helemaal mee gehad.Gisteren hebben een paar lopers een meeting gehad en uiteraard was Albert daarbij aanwezig.
Wat klein begon (mee lopen en voor een goed doel) is inmiddels behoorlijk groot geworden. Dus krijgt een ieder een taak om iets te regelen. 
Nu moeten er financiële sponsoren gezocht worden en dat is dus Albert z'n taak geworden.

En natuurlijk moeten er ook mensen gevonden worden die langs de route de lopers gaan aanmoedigen.
Eén van de lopers werkt bij de bank en zal een rekening gaan openen waar mensen straks geld op kunnen storten.
Gisteren gingen we even naar mijn broer en schoonzusje. Op de heenweg moest Albert iets afgeven bij onze kapper, die tevens tot de vriendengroep van Albert behoord. Tien minuten later kwam mijn mannetje met een grijs van oor tot oor de auto weer in; 'Zo, wéér een sponsor binnen.' Ik zie dat hij er plezier in heeft en dat vind ik dan op mijn beurt ook wel weer vermakelijk.

Aanstaande donderdag zal er een voorlichting plaatsvinden in een buurthuis, want het is de organisatie van de Mond tot Mond-loop ook niet ontgaan dat er een klein groepje mensen zo de aandacht op het lopen EN CF heeft gevestigd. Tuurlijk is het belangrijk dat je de dingen gescheiden houdt. Zo zijn er veel mensen die enthousiast Albert opbellen dat ze mee willen lopen, maar daarvoor moeten ze zich toch echt bij de organisatie aanmelden.

Omdat wij (en de lopers) nog nooit eerder zoiets georganiseerd hebben vraag ik jullie mee te denken. Hebben jullie nog tips en/of ideeën, laat het me weten, wie weet kunnen we er iets mee.
Voor alle duidelijkheid; er word niet alleen voor mij of voor dat jongetje dat ik eerder in dit verhaal noemde gelopen, er word voor ALLE CF'rs gelopen met als doel zoveel mogelijk euries op te halen voor de NCFS die zij op hun beurt weer goed kunnen gebruiken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.....5 opmerkingen:

 1. hoi allie,
  zo wat een goed doel zeg,denk dat het heel wat geld binnehaald,voor meer onderzoek naar cf.
  wens jullie veel succes met het regelen van de loop,
  wat voor punten zijn belangrjk
  jee moeilijk in schrijfgeld,dat gaat dan rechtstreeks in een pot voor cf.
  de consumsies die gekocht worden gaan ook in de pot van cf.
  succes ermee.

  liefs anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne, dank je voor je reactie.
   Het inschrijfgeld is voor de organisatie denk ik, hihi. Daar kan je eigenlijk niet aan lopen prutsen. Maar het idee is wel om er iets naast te doen. Dus om bijv. shirtjes ten bate van de ncfs te verkopen.
   Ook hadden we van de apenactie gehoord, alleen las ik op de site dat de aapjes pas weer halverwege juli beschikbaar zijn, en de loop is begin juli.
   Maar blijf gewoon meedenken meid. Alle ideeën zijn welkom.

   liefs Alie

   Verwijderen
 2. Hoi Alie,

  Even geen woorden voor, je noemt mijn zoontje met CF.. ik ben een nicht van Sandra en Harma.
  Deze actie voor Calvin, voor jou en alle andere CF´ers in hun gevecht tegen Cystic Fibrosis voor een beter leven en voor genezing. CF de wereld uit !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerda, ja wat een meesterlijk idee om voor CF te gaan lopen, dankzij Sandra.
   Ik hoop dat er flink wat geld opgehaald gaat worden, wat de ncfs hopelijk weer goed kan gebruiken.
   Gaan jullie de 7e juli ook nog aanmoedigen??
   Mocht jij nog ideeën hebben; gooi het maar in de groep. Ik zag dat je inmiddels vriendje met Albert bent geworden (FaceBook) en hij staat open voor ideeën hoor.

   groetjes Alie

   Verwijderen
 3. Hoi Alie,

  Ik nog niet veel over CF toen ik het hoorde van de dochter van mijn oud-leraar.
  Nu ik in een academisch ziekenhuis op het lab werk, weet ik er natuurlijk wat van af.
  Als we weer in Ees komen, komen we zeker een bakkie doen.
  Misschien gaan we in de herfstvakantie, in de zomer gaan we naar zee. Dan mail ik wel.
  Goed idee, de looptocht. Voor de gezondheid en om geld op te halen voor onderzoek naar CF.
  Het is dat het te ver is, anders had ik meegedaan.
  Groetjes,

  Karlijn

  BeantwoordenVerwijderen